Holandská omáčka
(2 porcie)

Holandskej omáčke som sa dlho vyhýbala. Skúšala som ju pripraviť klasickou cestou – ručne šľahaním žĺtkov nad parou. Výsledok? Raz sa mi zrazila, druhýkrát vôbec nezhustla. A keďže túto jemnú, maslovú omáčku milujem, dlhé roky som volila tú najjednoduchšiu cestu: kupovala som ju hotovú v supermarkete. Lenže… všetko, čo má trvanlivosť dlhšiu ako týždeň, zaváňa chémiou a ja som túžila po skutočne domácej holandskej omáčke z nefalšovaných, čerstvých surovín.
Holandská omáčka je jedna z najznámejších, ale aj najchúlostivejších omáčok svetovej kuchyne. Jej hebká konzistencia a bohatá chuť sa skvele hodí k strateným vajíčkam Benedict, grilovanej zelenine, či pošírovanej špargli.
Možno vás prekvapí, že názov "holandská" (Hollandaise) je trošku mätúci. Omáčka totiž pochádza z Francúzska! Vznikla v 17. storočí, keď sa počas vojny v Normandii začalo používať kvalitné holandské maslo. Francúzski kuchári omáíčku zdokonalili a nazvali ju podľa holandského masla. Dnes je jednou z piatich "materských omáčok" francúzskej kuchyne.
Ale vráťme sa k príprave. Pri tomto recepte inšpirovanom instagramojm môžete pokojne zabudnúť na paru aj nekonečné šľahanie metličkou! Stačí vám mixér.
Všetko, čo potrebujete, sú:
- žĺtky,
- štipka soli,
- čerstvo mleté čierne korenie,
- kajenská paprika,
- citrónová šťava,
- a rozpustené maslo.
Pri správnej teplote ingrediencií (áno, na tom veľmi záleží!) vám omáčka zaručene vyjde.
TIP: Maslo by malo mať ideálnu teplotu 50–60 °C – nie horúcejšie! Omáčku spotrebujte hneď po príprave. Ak ju však potrebujete pripraviť vopred, jednoducho ju prelejte do termosky, kde si udrží teplotu aj jemnosť.
Chcete vidieť, ako na to krok za krokom? Pozrite si môj fotorecept alebo video:
SUROVINY
- 2 žĺtky
- 125 g masla
- 1 PL citrónovej šťavy
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
- štipka kajenského korenia
POSTUP
1. Do mixéra dáme žĺtky, citrónovú šťavu a korenie. Na stredných otáčkach mixujeme asi 30 sekúnd.
2. Rozpustené, mierne vychladnuté maslo pomaly prilievame za chodu mixéra.
3. MIxujeme dovtedy, kým omáčka nebude hustá hladká a krémová.